Låga löner, usla arbetsvillkor – och enorma utsläpp av växthusgaser. Priset för vår konsumtion av billiga kläder är mycket högt, konstaterar flera FN-organ.
Världens modeindustri kan nu stå bakom upp till tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt FN:s utvecklingsprogram, UNDP.
För att producera ett par jeans krävs det över sju tusen liter vatten. Det är lika mycket dricksvatten som en människa i genomsnitt behöver – i sju års tid.
Klädindustrin producerar en femtedel av allt avloppsvatten. Det beräknas att omkring 87 procent av de textilfibrer som tagits fram för klädproduktion slängs eller bränns. Varje sekund dumpas motsvarande en lastbil full av textil på soptippar eller eldas upp. Enligt FN:s miljöorgan orsakar färgning och behandlingar av textil en femtedel av alla vattenföroreningar som världens industrier ligger bakom.
Det handlar också om en industri där användningen av många hälsofarliga kemikalier innebär ett hälsohot för de textilarbetare som ofta är underbetalda och exploaterade.
De senaste 20 åren har det som brukar kallas ”fast fashion”, trendiga kläder och skor som produceras till låga priser, blivit den dominerande affärsmodellen. Det har i sin tur inneburit att konsumenter hela tiden erbjuds nya billiga erbjudanden, vilket i sin tur uppmuntrar till en mycket högre snabbkonsumtion av kläder.
Många experter menar att fast fashion-industrin orsakat en oproportionerlig miljömässig och social påverkan över hela leverantörskedjan. Det har också lett till att den globala produktionen av kläder beräknas ha fördubblats mellan 2000 och 2014.
Inför årets upplaga av ”black friday” varnade FN:s miljöprogram för att den ohållbara modeindustrin driver på de planetära kriser världen står inför.
I samband med ett miljömöte som hölls i Nairobi för tre år sedan gick tio FN-organ samman i en allians för hållbart mode som syftar till att ta tag i klädindustrins sociala och miljömässiga problem.
– Den globala produktionen av kläder och skor orsakar åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, och med en tillverkning koncentrerad i Asien är industrin i huvudsak beroende av kol och naturgas för elektricitet och uppvärmning. Om vi fortsätter på samma sätt kan utsläppen av växthusgaser från industrin ha ökat med nästan 50 procent till 2030, konstaterade Elisa Tonda vid FN:s miljöorgan i samband med att alliansen bildades.
Baher Kamal / IPS
Foto: Zofeen Ebrahim/IPS