Köttkonsumtionen måste minska för klimatet, djuren och den biologiska mångfalden, och det snabbare än den gör idag. Men vägen dit är inte alltid självklar; än så länge saknas kraftfulla politiska åtgärder på området, och stödet för köttskatt är inte jättehögt. Men enligt en undersökning vill ändå 6 av 10 svenska konsumenter se mer styrning både från handeln och politiken.
Ett sätt att skynda på omställningen mot ett planetvänligt och etiskt matsystem är genom nudging – att med små och passiva medel “knuffa” konsumenten i rätt riktning. Ett exempel är de klimatkvitton som bland annat Mat.se införde för ett tag sedan. Ett annat är Hemköps poängsystem, som premierar grönsaker och vegosubstitut.
Hemköp har aktivt placerat vegosubstitut ihop med orginalen, samt infört ett poängssystem som premierar växtbaserat. Foto: Stefan Nilsson
En annan arena för vegonudging är restaurangmenyn. En studie från 2019 visade att fler är benägna att välja det köttfria alternativet om det inte uttryckligen benämns som just vegetariskt eller köttfritt.
När “Meat-free breakfast” byttes ut mot “Field-grown breakfast” ökade försäljningen med 18 procent. Och när “Vegetarian Sausages and Mash” fick heta “Cumberland Spiced Veggie Sausages and Mash” ökade den med hela 76 procent. När namnen är mer generella tilltalar de grupper som traditionellt inte identifierar sig med den växtbaserade livsstilen.
Ett annat experiment utförda av samma organisation, World Resources Institute, gick ut på att skriva ut små “klimatmeddelanden” vid sidan av menyalternativen. Ett budskap löd: “Alla kan göra något positivt för planeten. Att byta ut en kötträtt mot ett växtbaserat alternativ sparar lika mycket koldioxid som går åt för att ladda din telefon i två år”. Andelen som beställde rätten fördubblades.
Själva utbudet är något annat som spelar roll för restauranggästernas val. En studie från Oxford visade att försäljningen av kötträtter på ett universitetcafé minskade dramatiskt med antalet kötträtter som fanns att välja mellan. När 33 procent av alternativen var köttfria, var ungefär 40 procent av betalda måltider köttfria. När 67 procent av alternativen var köttfria, var 60 procent av betalda måltider köttfria.
I en annan del av studien fick 2 200 vuxna deltagare välja mellan rätter på en meny online. Den ena menyn innehöll tre kötträtter och en vegetarisk, medan det motsatta förhållandet gällde den andra menyn.
När deltagarna fick välja från den första menyn valde endast 12 procent det vegetariska alternativet. När utbudet var omvänt var det istället nästan hälften, eller 48 procent.
– Om du har ett vegetariskt alternativ på din meny kan det uppfattas som en maträtt endast för vegetarianer. Men om du börjar att ha fler alternativ, kan det börja uppfattas som att dessa val är populära och något som andra människor väljer, säger Rachel Pechey till The Guardian.
Michael Abdi Onsäter
25 januari 2022
Det rödgröna styret har beslutat att all mat som serveras vid offentliga evenemang ska vara vegetarisk som regel. Vill man ha kött får man specialbeställa på förhand – något som fått företrädare för Fremskrittspartiet att rasa. Beslutet kommer kort efter att Finlands huvudstad Helsingfors antog en liknande beslut i höstas.
Maten står för mellan en tredjedel och en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser, och av dessa utgörs majoriteten av utsläpp från djurhållningen. FN:s klimatpanel har gång på gång manat på de rika länderna att snabbt minska sin köttkonsumtion till hållbara nivåer, men politiken för ett växtbaserat skifte lyser med sin frånvaro på de flesta håll.
Nu har Oslos kommunfullmäktige skickat ett direktiv till alla kommunala verksamheter som innebär att vegetariskt blir normen för alla offentliga evenemang framöver. Den norska huvudstaden har sedan tidigare tagit ett liknande beslut vad gäller julmaten, och med det här beslutet infriar nu styret vad de lovat i sin politiska plattform.
Högerpopulistiska Fremskrittspartiet rasar mot beslutet:
– Det här kravet från kommunfullmäktige är inget annat än intolerant. En liten del av den politiska eliten kommer av ideologiska skäl inte att acceptera att de allra flesta gör andra matval än de själva, säger kommunfullmäktigerepresentant Lars Petter Solås (Frp) till tidningen VårtOslo.
Solås hänvisar även till påstådda hälsorisker med vegetarisk kost, men den senaste tiden har det kommit en våg av rapporter som tvärtom visar på hälsofördelar med att minska mängden animalier på tallriken. Bland annat har EU uppdaterat sitt vägledande policydokument för stöd till marknadsföring (tänk Gilla Gris) med kopplingen mellan rött kött och cancer.
Enligt milleniemålen ska köttkonsumtionen halveras för “för djurens välfärd, folkhälsan, miljön och för klimatet”
I november kom nyheten att även Finlands huvudstad Helsingfors drar ned på den animaliska kosten. Från och med i år slopas rött kött och kyckling och ersätts med vegetariska måltider och lokalt fångad fisk. Undantag kan göras vid besök från högt uppsatta personer eller vid arrangemang som ordnas av stadens högsta ledning.
Andra miljöåtgärder innefattar utfasningen av engångsserviser och individuella dryckesflaskor.
Beslutet är ett led i stadens ambitiösa klimatplan som strävar mot att göra den klimatneutral år 2035. Redan om tre år ska konsumtionen av kött och mjölk halveras i offentlig sektor
I Sverige är det bara tre kommuner som har lika ambitiösa mål vad gäller mängden kött i offentlig sektor; Karlstad, Oxelösund och Strängnäs. Det visar Djurens Rätts stora kommungranskning. Endast 14 kommuner har siffersatta och tidsbestämda mål, även om de flesta kommuner har infört köttfria dagar och utökat sitt utbud av växtbaserad mat.
Michael Abdi Onsäter
Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion