7 april 2021
Trots vegovågen med dess ständiga flöde av nya matinnovationer och snillrika ersättningsprodukter finns idag inget brett utbud av äggsubstitut på marknaden. Hajpade Eat Just har just börjat expandera försäljningen av sina mungböne-ägg utanför USA, men än så länge är intresset här i Sverige relativt svalt, menar företrädare för några av Sveriges största livsmedelskedjor.
Biffar, burgare och bites – eller varför inte ghurtar, tofusill eller fejkon? Ja, många är de ersättningsprodukter som har tagit plats i livsmedelskedjornas butikshyllor. Den växtbaserade sektorn har ökat explosionsartat under 10-talet, både på hemmaplan och internationellt. Men när det kommer till äggliknande substitut, har utvecklingen inte gått lika snabbt som på andra områden.
Kalifornienbaserade Eat Just är det företag som kommit längst vad gäller produkter som fångar äggets komplicerade smak och textur. Till en början fokuserade de på att ersätta ägg i produkter som bakverk och majonnäs, men det verkliga genombrottet kom 2017 när de lanserade Just Egg – en gulaktig proteinvätska gjord på mungböna och gurkmeja som blir till “äggröra” när den steks.
Sedan starten har företaget dragit in hundratals miljoner dollar i investeringar, och nu börjar de rikta blickarna utanför hemlandet USA. Förra året ingick de i olika samarbetsavtal med europeiska kyckling- och äggproducenter bland annat, och de har även lanserat sina majonnäs- och äggsubstitut i Kanada.
Just Eggs äggsubstitut är gjort på mungböna och gurkmeja bland annat (Bild: Eat Just Inc.)
Idag finns Just Egg i över 20 000 butiker i USA och Kanada, och försäljningen har ökat dramatiskt under 2020 – troligen pådrivet av pandemin. Utöver “äggröra” har företaget även andra varianter av äggsubstitut som “folded” och “sous vide”.
Företaget skapade även internationella rubriker när de i december förra året fick tillstånd att producera och sälja världens första labodlade kött i kommersiell skala – något som av somliga kallas för den största händelsen inom matvärlden på decennier. Till en början kommer det handla om kyckling i nuggetform, som till 70 procent ska bestå av labbodlat kycklingkött. Det är ännu oklart när produkten når butikshyllorna i den asiatiska metropolen.
En produktbild över världens första labbodlade kycklingprodukt. (Bild Eat Just inc.)
Äggkonsumtionen i Sverige är fortsatt hög, trots att andra animalier minskar. Mjölkkonsumtionen har mer än halverats sedan 1980 och konsumtionen av köttprodukter har efter en lång tids ökning, minskat stadigt de senaste fyra åren. 2020 åt svenskarna 14,7 kg ägg per person och år – vilket motsvarar ungefär 300 ägg och är en ökning med 11 procent sedan 1980. Bara under påsken äts 50 miljoner ägg av högtidsfirande svenskar.
Äggindustrin är ökänd för sina brister vad gäller djurhållningen, men det senaste årets utbrott av fågelinfluensa har även satt ljuset på andra problem. Den storskalighet som oreglerade marknadskrafter pressat fram, har nu också blivit industrins akilleshäl – något som blev tydligt när landets största äggfabrik tvingades avliva miljontals värphöns i vintras. Denna variant av fågelinfluensa (H5N8) är i dagsläget inte smittsam för människor, men virus kan som bekant mutera.
Några rena äggersättningsprodukter likt Just Eggs äggröremix, finns ännu inte i Sverige. Undantaget är en produkt från Khoisan Tea som kan användas i bakning och matlagning, och som säljs av livsmedelsjätten Axfood.
– Utmaningarna med att få fram fler alternativ ligger framförallt i utbudet på marknaden, samt att hitta leverantörer som har kunskap och teknik att producera på ett kostnadseffektivt sätt när det är handlar om så pass små volymer som det gör, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.
De stora livsmedelskedjorna har inte heller märkt av någon större efterfrågan på den här typen av produkter.
– Vi har ännu ingen efterfrågan bland våra kunder på veganska ägg. Vi har heller inte märkt att det finns leverantör som vill sälja denna vara hos oss, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop
Även på ICA upplever man intresset som svalt:
– I dagsläget har vi inte upplevt att det funnits en särskilt stor efterfrågan på äggersättning men från centralt håll tittar vi på ICA alltid efter nya och spännande produkter som kan vi komplettera vårt växande vegosortiment med, säger Mats Mehlberg som är pressansvarig på företaget.
Hellmann’s är ett av de företag som börjat satsa på växtbaserade såser och tillbehör. (Bild: Hellmann’s)
Däremot beskriver de vegosortimentet generellt som ett framtidsområde och att de arbetar hårt för att ta fram nya och spännande produkter för att möta den skyhöga efterfrågan. Något som blir allt vanligare är att såser som traditionellt innehåller ägg fått konkurrens av växtbaserade varianter.
– Just växtbaserat är något vi både satsar mycket på nu och kommer att satsa mer på framöver. Utöver det ökade intresset för växtbaserat har vi även allergiperspektivet som gör det intressant att försöka undvika ägg där det går. Vi arbetar hela tiden med att ifrågasätta alla allergener i produkterna, både animaliska och växtbaserade, säger Magnus Törnblom på Axfood.
För den som vill ersätta äggen i sin matlagning finns det en hel del snillrika tips att tillgå på inspirationssajten Välj Vego. Här finns tips för hur man gör alltifrån pajdeg till maränger utan att använda hönsägg. Mest handlar det om att använda så kallad aqua faba – kikärtsspad – för att ersätta äggproteinets bindande egenskaper.
Frågan om när äggersättningarna tar sig till Sverige vill inte Just Egg svara på, men av den senaste tidens partnerskap och stora investeringar att glömma lär det inte dröja länge.
Med hjälp av kikärtsspad kan man veganisera flera traditionella äggbaserade rätter (Foto: dimitri.photography, Unsplash
Michael Abdi Onsäter
Se även: 3D-printad veganlax snart i svenska butiker
Se även: Flera organisationer i upprop: “Det krävs en politik för växtbaserad ekomat”